+31 (0)10 30 30 375 | info@dcr-certification.com

Veiligheidsladder

Doel van de norm

Het doel van de Safety Culture Ladder is een manier om veiligheidsbewustzijn aan te tonen. Veiligheid en gezondheid tijdens het werken staat of valt met de veiligheidscultuur binnen de organisatie. Als organisatie heeft u een belangrijke rol bij het creëren van een veilige werkomgeving voor uw medewerkers. Echter dragen de medewerkers ook verantwoordelijkheid. Het is daarom belangrijk dat alle medewerkers voldoende veiligheidsbewustzijn hebben. De Safety Culture Ladder producten kunnen uw organisatie hierbij helpen. Daarnaast wordt per 1 januari 2022 de Safety Culture Ladder verplicht gesteld door organisaties die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, denk hier bij aan grote bouwbedrijven en (lokale) overheden. Dit gebeurd aan de hand van de Veiligheid in Aanbesteding (ViA).

Inhoud van de norm

Iedereen in de organisatie krijgt op een bepaalde manier te maken met veiligheid. Door het creëren van bewustwording bij uw medewerkers kunnen onveilige situaties beter gesignaleerd worden. Als medewerkers een melding maken van een onveilige situatie is het aan de organisatie om ervoor te zorgen dat er een goede opvolging gegeven wordt aan deze meldingen.

Het motto van de Safety Culture Ladder ‘Veiligheid doe je met z’n allen, in de hele keten’ geeft duidelijk aan dat veiligheidsbewustzijn geldt voor alle lagen binnen de organisatie en het heeft te maken met houding, gedrag en cultuur.

Resultaat van een gecertificeerd managementsysteem

  • De organisatie toont haar betrokkenheid bij veiligheid.
  • De organisatie geeft zekerheid naar klanten en werknemers ten aanzien van veiligheid.
  • De organisatie draagt bij aan het voldoen aan relevante wet- en regelgeving.
  • De medewerkers zijn op de hoogte van de veiligheidsrisico’s die samenhangen met hun werkzaamheden.
  • De medewerkers nemen bewust de nodige beheersmaatregelen ter minimalisering van veiligheidsrisico’s.

Werkwijze certificatietraject

Het certificatietraject hangt af van de trede die u met de organisatie wenst te bereiken hier onder een overzicht:

  • Safety Culture Ladder Original; hierbij wordt ieder jaar een 100% audit uitgevoerd. Mits de organisatie de audit met goed gevolg heeft afgesloten, heeft de organisatie recht op een SCL Original certificaat. De behaalde veiligheidstrede staat hierop vermeld.
  • Safety Culture Ladder; hierbij wordt in het eerste jaar een 100% audit uitgevoerd. In jaar 2 en jaar 3 volgt een opvolgingsbezoek of wel een vervolgaudit van 40%. Mits de organisatie de audit met goed gevolg heeft afgesloten heeft de organisatie recht op een SCL certificaat. De behaalde veiligheidstrede staat hierop vermeld.
  • Safety Culture Ladder Light; hierbij start men met een audit van 40% in het eerste jaar. In jaar 2 en jaar 3 vindt een check op het actieplan plaats. Deze optie geeft geen recht op een certificaat maar op een statement. Op dit statement wordt een ‘trede indicatie’ vermeld.
  • Approved Self Assessment; dit is een zelfevaluatie die door de organisatie zelf uitgevoerd wordt. DCR controleert enkel of dit procesmatig op de afgesproken manier is uitgevoerd. Hier wordt geen statement afgegeven en zodoende is er ook geen ‘trede indicatie’.
Wilt u meer informatie? Vul dan het formulier hieronder in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Velden met * zijn verplicht om in te vullen.
DUTCH CERTIFICATION REGISTRARS

CONTACT US

Kleiweg 347 | 3045 PK Rotterdam 
Postbus 35041 | 3005 DA Rotterdam 
The Netherlands

+31 (0)10 30 30 375
info@dcr-certification.com

© Copyright 2020