+31 (0)10 30 30 375 | info@dcr-certification.com

Doel van de VCA norm.
VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers.
In deze checklist wordt gekeken of uw organisatie voldoet aan de eisen op het gebied van Veiligheid, Gezondheid en Milieu. Voorbeelden van eisen uit de VCA norm zijn:

  • Jaarlijkse keuring van arbeidsmiddelen;
  • Medewerkers dienen te beschikken over een VCA VOL of VCA Basis diploma, afhankelijk van de functie van de medewerker;
  • De organisatie dient beleid vast te stellen op het gebied van VGM;
  • De organisatie dient te beschikken over een (getoetste) RI&E.

Om aantoonbaar aan deze eisen te voldoen, dient uw organisatie te beschikken over een handboek.
In dit handboek staat omschreven op welke wijze uw organisatie aan de VCA norm voldoet. Door het naleven van deze procedures kan worden aangetoond dat de organisatie daadwerkelijk aan de VCA norm voldoet.

Er zijn 3 VCA certificatieniveaus:

  • VCA*. Gericht op de directe beheersing van VGM, zonder inschakeling van onderaannemers. Deze norm is geschikt voor organisaties die werken zonder inschakeling van onderaannemers.
  • VCA**. Gericht op de directe beheersing van VGM, vaak met inschakeling van onderaannemers. Deze norm is geschikt voor organisaties die vaak werken met inschakeling van onderaannemers.
  • VCA-P (Petrochemie). Gericht op de directe beheersing van VGM, alsmede aanvullende specifieke eisen voor de petrochemie. Deze norm is geschikt voor organisaties die vaak in de petrochemie werken.

Doelgroep VCA
VCA is bedoeld voor organisaties die bij opdrachtgevers werkzaamheden verrichten die risicovol zijn of waarbij sprake is van risicovolle omstandigheden. Sommige opdrachtgevers eisen een geldig VCA certificaat voordat uw organisatie voor deze opdrachtgever werkzaamheden kan verrichten.

Resultaat van een gecertificeerd managementsysteem
Met een VCA certificaat kunt u aantonen dat uw organisatie actief bezig is met Veiligheid, Gezondheid en Milieu en hiermee aan alle eisen vanuit de VCA norm voldoet. Tevens voldoet de organisatie aantoonbaar aan een groot aantal verplichting vanuit de Arbowet.  In veel gevallen is het tevens zo dat het hebben van een certificaat een inkoop-eis of aanbestedings-eis is. 

Werkwijze certificeringstraject
DCR kan het certificeringstraject voor uw organisatie verzorgen en uitvoeren.
Het certificeringstraject bestaat uit een cyclus van 3 jaar. Het 1e jaar wordt een initiële audit uitgevoerd. Een auditor van DCR komt bij u op bezoek. Het uitvoeren van de audit bestaat uit twee delen. Het eerste gedeelte is gericht op de documentatie, voldoet uw handboek en documentatie aan de normeisen? Vervolgens wordt in het tweede deel van de audit gekeken naar het opvolgen van de eigen procedures. Dit op basis van bewijsvoering (hard copy en/of digitaal), maar ook wordt er naar de praktijk gekeken door middel van het uitvoeren van een (of meerdere) projectbezoek(en).
Hierbij wordt gekeken of de medewerkers kennis hebben van de gestelde regels én veilig (kunnen) werken De auditor maakt een rapportage op basis van verkregen mondelinge informatie, inzicht in documenten en observaties.

Na afloop van de audit kan de auditor beslissen om een positief advies te geven. Een interne DCR controle beoordeelt het advies nogmaals. Wanneer bij de interne controle de kwaliteit van het advies wordt beoordeeld en goedgekeurd, dat wordt het VCA certificaat opgemaakt en officieel aan u overhandigd.

Opvolgend wordt het 2e en 3e jaar een controle audit uitgevoerd. Hierbij wordt er gekeken of uw organisatie nog steeds conform de VCA norm werkt. Na het doorlopen van deze 3 jarige cyclus, vindt een her-certificatie audit plaats waarna de cyclus van 3 jaar opnieuw start.

Wilt u meer informatie? Vul dan het formulier hieronder in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. Velden met * zijn verplicht om in te vullen.
DUTCH CERTIFICATION REGISTRARS

CONTACT US

Kleiweg 347 | 3045 PK Rotterdam 
Postbus 35041 | 3005 DA Rotterdam 
The Netherlands

+31 (0)10 30 30 375
info@dcr-certification.com

© Copyright 2020